Frostbite Race 5 vanaf het Startschip.

Zondagochtend 7.00 uur ‘BAMM’ de wekker. Oeffff dat is best vroeg, vier dagen dikke griep achter de kiezen. Het wordt vandaag 3 graden en windkracht 5. Is dat koud? Ja dat is heeeel koud op een startschip. Is dat handig met griep, nee, maar het moet. Er liggen  24 J80 te dansen  om te gaan zeilen, dus we gaan.

Mijn dochter komt mij om 7.15 nog even gedag zeggen en kruipt er weer lekker in, ze heeft gelijk. Ik neem een kop thee eet wat en neem een ‘overdosis’ paracetamol. Spring in de auto op naar Katja, 7.55 bij Kat, thee beker vullen en niet te veel zeggen. Vroeg opstaan is niet Katja haar ding. Maar het moet want er liggen 24 J80 te dansen ……

Half 9 op de club, het is al lekker druk ze hebben er zin in. Clubhuis is open, Katja regelt de koffie, thee en al het andere wat iedereen wil hebben.

Ik duik de garage in vlaggen, boeien, boeien moeten opgeblazen, ankers lijnen, mijn god wat is het koud!! en het zweet staat op mijn rug, iets klopt er niet. 9.00 uur Frans is er Bas, Dobbertje is er. Gasfles voor de toeter, check, dobbertje heeft hem mee! Bert is er ook, gelukkig, had ook een paar dagen griep en zoals Bert dat mooi kan verwoorden 3x een bijna dood ervaring, een echte man met griep dus dames!! Xander is er ook weer bij, kon zich gelukkig toch nog een dagje los rukken van de kleine als kersverse vader. Maureen is er ook weer bij voor assistentie op de rib, gezellig.

9.30 palaver even met Frans de bijzonderheden door gesproken, zwarte vlag, we willen eigenlijk geen valse starts met deze kou. Verder gaan we knallen en snel door starten anders worden we koud. Maar het is een winterwedstrijd dus dat hoort erbij.

9.50 Startschip legt voor de kant, ribs ook, check, check we hebben alles. Omkleden nog meer lagen aan. Froukje heeft weer voor onze heerlijke broodjes fruitje en lekkers gezorgd, Katje voor heet water voor de thee en de koffie.  We kunnen!!!

Porto’s, de ribs hebben nog geen porto’s. Xander zorgt dat ze bij de ribs komen top. We varen naar buiten, een bui hagel en 30 knp wind, mozeskriebel, we kijken elkaar aan en vragen ons af of we dit leuk vinden. Jolokia ligt vast aan lage wal, oeps, Bas is erbij met Maureen aan boord. Het valt niet mee om hem los te krijgen dobbertje komt helpen met twee ribs moet het lukken. Maar het mag niet te lang duren want we moeten om 11.00 starten dus gas erop jongens!!

De wind is gelukkig iets minder rond de 20 knp, maar dat maakt het er niet minder koud. We gaan voor het eiland liggen en zeg tegen Bas dat hij ongeveer een kruisrak van een mijl neer moet liggen. Ze knallen naar boven. Wij liggen op 9 mtr diep moet net lukken met het anker. De golven zijn pittig en het voordek verdwijnt af en toe onder water. 50 mtr ankerlijn overboord en hij pakt hem. We liggen, pffff. Dobbertje heeft ondertussen de gate erin gelegd en het pin-end van de lijn. Precies goed. We liggen op schema. 10.54 Bert begint strak als altijd de start procedure. Katja  heeft handen voeten en de rest nodig om de vlaggen te doen maar het lukt, klasse!!! Het voelt alsof we 2mtr omhoog en naar beneden  vallen door de golven maar het lukt.

1.5 minuut voor de start, het anker slaat los.SH…….T!!!!! Rattestaart erin. Xander heeft als een speer de motor gestart en we gaan weer naar voren. Anker erin, beetje pielen hij pakt hem, god zij dank. 11.06 we gaan weer beginnen. Dobbertje heeft de lijn gecorrigeerd, top. het ligt er weer strak in. Bert telt af, alles ligt strak op 1 lijn, Cooool!! Zoef daar komt de oant-sjen voorbij, beetje vroeg, we kijken elkaar aan en 1 glimlach is genoeg. X vlag. Bert knalt er nog een schot uit. en de mannen draaien als en speer rond het startschip. Het hele veld is mooi weg nog even naar het veld kijken of het zich splitst want dan ligt de baan goed. Hij  ligt goed. En nu heel snel achter de buiskap om warm proberen te worden.

50 min gevaren ze gaan finishen en dat is spectaculair met deze wind. Katja heeft de finishlijst en ik roep en schrijf mee. Soms finishen ze zo dicht op elkaar dat is niet bij te houden in je eentje. Leeloo wint gaaf dat is hun eerste paaltje. En dat vinden wij ook leuk en zij ook want dat kunnen we horen. Gaaf!!! Iedereen komt langs met een big smile, mooi om te zien dan ligt de baan er goed in. Tijdens het finishen draait de wind, ik vraag Xander of hij Bas wil roepen en de bovenboei een graad of 20 om wil gooien. Voordat iedereen gefinisht is ligt hij op zijn plek, lekker. Oja Oant-sjen was 2 ondanks hun valse start, klasse.

Start 2, we dansen nog steeds op de golven het anker houd stand en Katja begint aan een nieuwe acrobatische act op het voordek. Lijn ligt ondertussen ook weer goed. nog heel even 2 minuten wachten op de Jolokia die jongens zijn naar binnen geweest voor een ander grootzeil, precies op tijd terug voor race 2. Bert telt de minuten weer weg, dan zit hij altijd 6 minuten in zijn eigen wereld en mag absoluut niet gestoord worden. Na die 6 minuten komt Bert weer tot leven en praat hij weer honderd uit. BAMMM start, all clear mooie start, de Jip zat op het randje van vals maar dipte net op tijd. De baan ligt er  weer strak in, we gaan weer proberen op te warmen.

Finishen , samen met Katja weer in het gangboord, ik strak langs de lijn kijkend en nummers roepen en schrijven en Katja meeschrijven en meekijken. Dat is dan weer ons momentje dat niemand tegen ons mag praten!! Ik weet niet meer wie er 1 was, sorry, ik weet wel wie er 2 was de Jip en dat is COOL!!

Start 3, de wind is weer terug gedraaid dus de bovenboei moet weer terug en we besluiten hem iets korter te maken want er komen hele koude gezichten langs. 2 boten trekken zich terug en gaan opwarmen, en dat kan ik me heel goed voorstellen. Katja checkt de lijn en ik de bovenboei. Xander kijkt mee, het is teamwork! Bert we kunnen weer. Bert vertrekt weer naar zijn eigen wereld en telt weer af. De wind is iets minder dus we dansen ook iets minder. Katja begon er net aan te wennen, maar een relaxte laatste start is ook wel lekker. BAMM  Bert schiet zijn dubbelloops weer leeg en iedereen is weer heel strak weg. Blijft een waanzinnig mooi gezicht. De rib drivers vragen of dit de laatste is voor vandaag,  JA , en daar wordt zeer enthousiast op gereageerd aan de andere kant van de lijn.

Finishen, Deep wint deze race. 3 verschillende winnaars dat is mooi en heel veel blije gezichten. Zo willen we het graag zien. 50 mtr ankerlijn ophalen en terug hobbellen. Bert moet ontdooid worden en ik kan ook wel een droog shirtje gebruiken, de griep is er nog niet helemaal uit. Frans is ook weer aan boord voorde uitslagen te verwerken. Boot tegen de kant alles eruit clubhuis open gooien en 5 lagen kleding uittrekken dat is toch ok een aardig klusje,pfff. Bas, Dobbertje en Maureen ruimen de zooi, Xander ligt zijn boot weer op zijn plek en Bert ontdooid. samen met  Katja gooien we  de bar weer open.

Iedereen druppelt binnen moe maar voldaan. Biertje drinken warme chocomel met rum, iedereen begint weer op te warmen. Mooie verhalen en tevreden gezichten. Iedereen is het er wel over eens dit was een echte WINTERwedstrijd. Frans klimt op zijn stoel en leest de uitslagen op zijn on navolgbare manier op. De fles brandy wordt weer uitgereikt aan een willekeurige boot plek nummer 3.  En wie is 3 , jawel de Juul.  Maar Bernard weet de fles voor Frans zijn neus weg te halen en  besluit om Bert daar mee warm te krijgen. Heel goed plan..

Er wordt nog lang nagepraat en geborreld in het clubhuis. Om 19.00 uur besluiten de laatste te vertrekken en kunnen Katja en ik de bezem er door halen en de bar weer schoon achterlaten. Nog heel even nagenietend met een chocomelletje nemen we de dag door. We zijn moe maar voldaan hebben genoten en ook  trots op het hele TEAM want het was weer een topdag!! Katja naar huis brengen en naar huis. 21.00 doet mijn dochter de deur weer voor mij open. Was het koud papa? Ja, het was heel koud!! maar een hele mooie dag. En hoe was jou dag schatje? Want naast wedstrijdleider ben ik ook nog papa.

 

I

 

About the Author

By demo / Editor, bbp_participant on feb 05, 2018

Spring naar toolbar