Filosofie achter het jeugdzeilen bij Roei- & Zeilvereniging Naarden

Samengevat:

 • Met plezier, veilig en op je eigen niveau (leren) zeilen in Optimist of zwaardboot
 • Vereniging van liefhebbers: door en voor zeilers en éénieder die het zeilen een warm hart toedraagt
 • Laagdrempelig qua kosten
 • Mogelijkheid tot het huren van een vereniging boot voor Bengels en Optimisten 1
 • CWO erkende jeugdopleiding: CWO diploma’s voor Jeugdzeilen 1-mans en Zwaardbootzeilen 1-mans
 • Mogelijkheid om opgeleid te worden tot ZI 1 (instructeur niveau 1)

Zondag = R&ZV jeugdzeildag!

Elke zondag vanaf ongeveer mei tot en met september staat bij de Roei- en Zeilvereniging Naarden in het teken van het Jeugdzeilen. We maken daar met elkaar een dag vol zeilplezier en gezelligheid in en rondom de haven van Naarden waar van alles te doen is. We sluiten de dag af met een borrel voor het clubhuis waar niet alleen de leerlingen maar juist ook hun ouders, broertjes & zusjes en opa’s & oma’s zijn van harte welkom zijn!

Lesaanbod

Binnen de R&ZV Naarden bieden we de volgende zeillessen aan voor de jeugd tussen 7 en 18 jaar.

Bengels De Bengels zijn onze jongste en minst ervaren leerlingen. Als richtlijn ligt de leeftijd van de Bengels tussen de 7 en 9 jaar. Bengels hebben nog geen eerdere zeilervaring opgedaan dan wel zeer beperkt. Het is hun eerste echte kennismaking met de zeilsport en wellicht zitten ze zelfs voor het eerst in een boot.

De lessen zijn er op gericht om de kinderen op een veilige manier en met gebruik van spelelementen laagdrempelig aan het water, de boot en de wind te laten wennen en hen de basisbeginselen van het zeilen bij te brengen. Zonder dat zij daarvoor al de theorie hoeven te beheersen en zonder dat zij de druk van een diploma voelen.

Uit ervaring weten we dat het voor deze leerlingen een heel grote stap is om helemaal alleen in een bootje te stappen en op een gegeven moment het ‘grote water’ op te gaan. Ook al is de instructeur altijd in de buurt en zijn er hulpouders met bootjes en ozne ‘rescueboot’ op het water. Ook een wat stevigere wind waarbij het bootje kan gaan hellen en de zeilen met hun geklapper veel herrie maken, is een hele belevenis voor deze jong, onervaren groep. En dan is angst helaas snel opgelopen.

We weten ook: angst en onzekerheid nemen het plezier in het zeilen weg. En eenmaal angst opgelopen, is het heel lastig om die weer weg te nemen. Dus doen we er alles aan om te voorkomen dat leerlingen in een situatie komen waardoor ze angstig raken.

Ook hebben deze jonge leerlingen een wat kortere aandachtsboog en hebben ze meer afwisseling nodig. Ze vinden (bijna) alle activiteiten leuk maar meestal voor 10 minuten en niet langer ;-).

Zeilmaatjes

We hebben er voor gekozen om de Bengels per twee leerlingen op 1 Optimist in te delen waardoor ze samen kunnen zeilen, ze elkaar kunnen afwisselen, ze van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen. Ook kunnen we op deze manier terugkoppeling geven als ze even op de kant/het vlot zijn en hun maatje zeilt

Elementen

 • Leerlingen zijn per 2 ingedeeld in een bootje: zeilmaatjes
 • Rustige gewenning aan het water en de boot: we starten met 2 leerlingen in 1 Optimist zonder zeil in klein vaarwater en werken toe naar het alleen in een Optimist kunnen en durven varen op het Gooimeer
 • Spelenderwijs leren: instructie met veel spelelementen
 • Een gevarieerder les waarin het zeilen centraal staat en we dat afwisselen met ander waterplezier
 • Voorbereiding op het CWO 1 zeilen zonder druk

Ons wekelijkse doel: de kinderen stappen elke week met plezier in hun bootje en komen er met een big smile weer uit!

Ons seizoensdoel: aan het eind van het zeilseizoen hebben alle kinderen een TOP tijd gehad, ongeacht of zij besluiten dat zeilen wel of niet iets voor hen is en ze wel of niet door willen gaan. De kinderen die besluiten door te gaan, beginnen het volgende seizoen vol zelfvertrouwen, zonder angst en met een stevige basis op zak aan hun CWO 1 diploma voor 1-mans Jeugdzeilen.

Voor de Bengels zijn een A- en B zwemdiploma vereist. Ze dragen zonder uitzondering een reddingsvest (oranje met kraag).

Optimisten 1 De Optimisten 1 leerlingen hebben al enige zeilervaring opgedaan. Bij voorbeeld met hun ouders op een boot, in een eigen bootje of tijdens een zeilkamp. Ze beschikken nog niet over een CWO 1 diploma maar hebben mogelijk wel al een Vorderingen Staat voor CWO 1 Jeugdzeilen in hun bezit. Ze zijn als richtlijn tussen de 9 en 11 jaar oud. Ze hebben geen angst om alleen in een Optimist te stappen en het open water op te gaan, tot en met windkracht 4.

De lessen zijn er op gericht om de kinderen op een veilige manier en met gebruik van spelelementen de basis van het Optimistenzeilen bij te brengen en naar het CWO 1 diploma of een Vorderingenstaat CWO 1 te coachen. Aan het einde van het seizoen zeilen zij mee met de Haringtonrace.

Per Optimist is er 1 leerling en de leerlingen zeilen niet samen in een bootje. Dit is een eis om het CWO 1 diploma te kunnen behalen.

In de eerste les wordt bepaald welk niveau elke leerling heeft en frissen we de kennis op. Zodra het verantwoord is, gaan deze leerlingen zeilen vanaf het vlot op het Gooimeer of het eiland De Schelp.

Elke les begint met een introductie en een onderdeel van de theorie. De bootjes gaan opgetuigd (en met het zeil in ‘Patatzak) in sleep en met de kinderen aan het roer de haven uit naar het vlot of De Schelp. We leren hen zo snel mogelijk zelfredzaam te worden in het op-en aftuigen. De les bestaat uit oefeningen op het water, terugkoppeling op het vlot/het eiland en theorie tussendoor.

Ons wekelijks lesdoel: de kinderen met plezier een stapje dichter bij het diploma brengen: spelenderwijs leren.

Ons seizoensdoel: Aan het eind van het seizoen hebben de leerlingen met plezier de basis van het Optimistenzeilen onder knie gekregen en ontvangen zij een CWO 1 jeugdzeilen 1-mans diploma of VorderingenStaat. Ze stappen zonder angst in hun bootje en kunnen het bootje zelfstandig, onder toezicht van de instructeur besturen. Ze hebben een basiskennis theorie.

Optimisten 2 Under construction

Optimisten 3 Under construction

Optimisten wedstrijdzeilen Under construction

Open Bic Under construction

Splash Under construction

Jeugdtrainer in opleiding

ErvaringLeeftijdDoelniveau CWOLesduur
BengelsGeen7 & 8 jaarn.v.t.2,5 uur
Optimisten 1Weinig tot geen10 jr & ouderJB 13,5 uur
Optimisten 2JB 23,5 uur
Optimisten 3JB 33,5 uur
Wedstrijdzeilen
optimisten
6-7 uur
Open BicZB 1 & 23,5 uur
SplashZB 2 & 33,5 uur
Jeugdtrainer i.o.ZI 13,5 uur
Spring naar toolbar