Update Wedstrijdcommissie: Game on!

Inmiddels kunnen we niet echt meer spreken van ‘einde seizoen’, want sinds de succesvolle Frostbite Cup – onze eigen serie winterwedstrijden – zeilen we het hele jaar door. Maar toch lijkt me dit het beste moment om even terug te kijken op afgelopen jaar.

Achter de schermen zijn we alweer bezig met lezingen, de meest uitdagende klassenindelingen voor de WAC en zitten we om de tafel met andere organisaties over hoe we onze wedstrijden nog beter kunnen maken. Leuk detail is dat wij steeds vaker gevraagd worden in een adviserende rol. Zo zaten onlangs nog met alle verenigingen van het Markermeer te vergaderen over de toekomst van het wedstrijdzeilen. Best bijzonder, want wij waren de enige vereniging die niet aan het Markermeer gelegen is. En een paar weken geleden werd ons advies gevraagd door de North Sea Regatta in verband met een mogelijke SW-klasse tijdens de NSR 2017. Allemaal leuk, maar het draait natuurlijk om onze eigen wedstrijden.

Het wordt een beetje saai misschien, want ook dit jaar kunnen we tevreden terugkijken op die wedstrijden. De WAC was wederom een succes; een mooi aantal inschrijvingen, goede opkomst en een geweldige sfeer, zowel rond de boeien als rond de tap. Natuurlijk kan het altijd beter. Neem de klassenindeling bijvoorbeeld. Enkele boten deden een uitstapje naar de SW-B en vonden daar mooie tegenstand, maar vooral in de vorm van wind en tijd. Deze ontbraken nog wel eens, waardoor de Spoom het niet meer op handicap kon winnen van bijvoorbeeld de Blue Box. Daarom overwegen we wederom een nieuwe klassenindeling.

De Eemdelta Race was een gezellig feestje met een goede barbecue. Jammer genoeg waren alleen WSV Almere-Haven en R&ZV Naarden vertegenwoordigd. De verenigingen uit Huizen hadden het te laat aangekondigd en hun eigen palingfeest. Erg zonde, want we proberen zo goed mogelijk samen te werken. Volgend jaar beloven ze mee te doen en gaan we voor 40 boten aan de start.

Het wordt niet door ons georganiseerd, maar toch wil ik even stilstaan bij de Almere Regatta. Ik deed voor het eerst mee en samen met de J/80’s en kwarttonners (waaronder de Fair Wind van Xander Bianchi) was Naarden goed vertegenwoordigd. Het is wel een andere league. Vaar je in onze WAC in de top 3, in de Almere Regatta zaten we bij de laatste drie. Maar je vaart dan ook tegen schippers als Erik van Vuuren. En dat maakt het wel extra leuk en een nieuwe krachtmeting. Een aanrader voor iedereen die ORC gemeten is.

De Eenzame is ook een veel bezochte wedstrijd door onze leden. Helaas viel deze editie in het water door dichte mist. Na een paar uur uitstel kwam er afstel. Hopelijk zit het de organisatie volgend jaar iets meer mee.

Tegen het einde van het zomerseizoen hebben we altijd de Pampus Regatta. Deze grote regatta organiseren we samen met Zeilvereniging Het Y en WSV Flevomare. Al drie jaar op rij hebben we meer dan 80 boten aan de start, waarvan een groot deel uit Naarden komt. En daar zijn we best trots op. Dit jaar konden we, door een wijziging in de wedstrijdbepalingen, ook meedingen naar de verenigingsprijs door met drie boten van onze vereniging een team te vormen. En met een mooi resultaat, want R&ZV Naarden won deze eretitel.

Hoewel er geen prijs voor werd gegeven won R&ZV Naarden ook het walprogramma. De bemanning van de Comodo, Spoom, Fair Wind, Fram en Team Windrose maakten er een waar feestje van. Ooggetuigen hebben zelfs nog Naardense crews om 5:00u ‘s nachts gespot in het centrum van Amsterdam. We kunnen niet alleen hard zeilen, maar ook hard feesten!

En inmiddels strijden de J/80s weer volop om de winst in de Frostbite Cup. Een geweldig evenement waar we hopelijk volgend jaar ook ORC-klassen aan toe kunnen voegen. Frans, Bernard en Jørgen steken daar ongelooflijk veel tijd in en worden elke maand bijgestaan door Xander en Bert, die maar al te graag zijn jachtgeweer tevoorschijn haalt voor het startschot. Wie een keer mee wilt op het startschip is welkom. Het is niet alleen heel leerzaam maar vooral ook heel gezellig.

Heb je nu geen J/80 en staat je boot aan de kant, dan kun je nog steeds ’s winters zeilen. Want deze winter wordt er voor het eerst met Micro Magic’s gezeild in Naarden. Dat zijn radiografisch bestuurbare zeilbootjes met bijzonder goede zeileigenschappen. Mede door het enthousiasme van Hennie Hoenselaar, Bert Piels en Rob van de Akker is er op 17 december een test event. Bij genoeg animo zullen er meer wedstrijdjes deze winter georganiseerd worden. Van een winterslaap is dus eigenlijk geen sprake meer. Want bij R&ZV Naarden draait het om zeilen; 365 dagen per jaar. Game on!

Floris Cornelissen

Voorzitter wedstrijdcommissie

Wedstrijdcommissie: Sjoerd van Wayenburg, Frans Driessen, Bernard Holsboer, Eric Zuidmeer, Dingeman Boogert, Floris Cornelissen Barcommissie: Jørgen Schrier, Katja Hof

About the Author

By ajalink / Administrator, bbp_keymaster on dec 13, 2016

Spring naar toolbar